Quantcast
Channel: Uutiset - Kerava - RSS
Viewing all articles
Browse latest Browse all 673

Julkisten rakennusten energiatehokkuuden parantaminen –hanke

$
0
0

KUUMA-kunnissa on alkamassa kaksivuotinen (2013 – 2014) kuntien yhteishanke, jonka tavoitteena on vähentää kasvihuonekaasupäästöjä ja saavuttaa taloudellisia säästöjä pa-rantamalla kiinteistöjen energia- ja materiaalitehokkuutta. Hankkeessa toteutetaan vuoteen 2020 ulottuvaa KUUMA-kuntien strategista ilmasto-ohjelmaa. Rakennusten lämmitys aihe-uttaa yli 40 % ja sähkönkulutus yli 30 % KUUMA-seudun kasvihuonekaasupäästöistä. Li-säksi hankintojen materiaalitehokkuus vaikuttaa sähkönkulutukseen välillisesti.

Hankkeen toteutusta varten kuntakiinteistöihin koulutetaan ekotukihenkilöitä ja kehitetään pilottikiinteistöjen energiatehokkuutta. Tarkoituksena on luoda KUUMA-kuntiin noin 100:n ekotukihenkilön verkosto, jonka yhteistyöllä parannetaan energia- ja materiaalitehokkuutta koko KUUMA-seudulla. Ekotukihenkilöiden tehtävänä on omalla toiminnalla ja työtoverei-den ohjauksella edistää työpaikan energia- ja materiaalitehokkuutta. Hankkeelle haetaan maakunnan kehittämisrahaa Uudenmaan liitosta. KUUMA-kuntien maksuosuus sisältyy KUUMA-seudun talousarvioon vuonna 2013.

Kuntien omista kiinteistöistä pyritään löytämään 1-4 pilottikiinteistöä kuntaa kohden. Niissä seurataan ekotukihenkilökoulutuksen ohella kehitystä, jota mitataan energiankulutuksena, kasvihuonekaasupäästöinä ja taloudellisina säästöinä. Pilottikiinteistöissä energiankulu-tuksen ja kustannusten vähennystavoitteeksi asetetaan 8 % vuoteen 2016 mennessä.

Kiinteistöjen energia- ja materiaalitehokkuuteen keskittyvää koulutusta pyritään järjestä-mään vähintään 2-3 tilaisuutta jokaista kuntaa kohden. Koulutuksella annetaan valmiuksia omaa työtä koskevaan energiatehokkuuden suunnitteluun ja neuvontaan. Pilottikiinteis-töissä koulutetaan ekotukihenkilöiden ohella myös kiinteistönhoidosta vastaavia henkilöitä. Lisäksi on yhteisiä tutustumiskäyntejä ja verkostotapaamisia. Koulutuksen pohjana käyte-tään Helsingissä kehitettyä ekotukitoimintamallia, ja koulutuksessa hyödynnetään Julia 2030-hankkeen kokemuksia.

Lisätietoja: Keski-Uudenmaan ympäristökeskuksen Projektikoordinaattori Tapani Hänninen, p. 040 314 4719 ja sähköposti tapani.hanninen@tuusula.fi



Viewing all articles
Browse latest Browse all 673

Trending Articles